Ανάμεσα σε διπλούς ρόλους… “Αι 2 τραγωδίαι”

2α

Κάποιες νύχτες μπορεί να σου επιφυλάσσουν μικρές ή και μεγάλες εκπλήξεις.
Και ενώ ξεκινάς για μια σίγουρη –το έχεις υποψιαστεί από τον τίτλο- ή και δύο τραγωδίες, βρίσκεσαι ξαφνικά αντιμέτωπος με τον προσωπικό σου… ενθουσιασμό.
Δεν θα επιχειρήσω βέβαια σε καμία περίπτωση να οικειοποιηθώ τον ρόλο της “ειδήμονος” περί των θεατρικών θεμάτων. Η αλήθεια είναι ότι η αγάπη μου για τη μουσική με “σπρώχνει” τις περισσότερες φορές στο πάλκο και όχι στο θεατρικό σανίδι.
Αλλά να, που τη νύχτα της προηγούμενης Τρίτης, τα βήματα μου με οδήγησαν στα στενά του Βοτανικού και αφού προηγουμένως κατέβηκα μερικά σκαλοπάτια προς το ατμοσφαιρικό φουαγιέ του Θεάτρου Βαφείο «Λάκης Καραλής», ξανανέβηκα για να καθίσω φρόνημα στη θέση μου και μάλιστα στην πρώτη σειρά… Προετοιμασμένη και για τις… ΑΙ 2 ΤΡΑΓΩΔΙΑΙ…
Και ενώ σκεφτόμουν τις δικές μου, τις προσωπικές τραγωδίες, που είναι βέβαια περισσότερες από “αι δύο” και αναρωτιόμουν πως θα συνταιριάξει ο Οθέλλος του Σαίξπηρ, με τον Οιδίποδα και την Ιοκάστη του Σοφοκλή…
Τα φώτα σβήνουν και ο ήχος της θάλασσας φτάνει στ΄ αυτιά μας και ξάφνου οι ναυαγοί ξεπροβάλλουν μπροστά μας…
Το κουβάρι που ξεκινά να ξετυλίγεται δια… χειρών Θανάση Σταυρόπουλου-Βαγγέλη Τάτση, σε προσγειώνει αίφνης, στην πραγματικότητα. Ξεχνάς τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας, ξεχνάς τα προσωπικά σου βάσανα και συνδέεσαι στη στιγμή με το συλλογικό βάσανο. Αυτό που μας αφορά όλους.
Οι ναυαγοί-πρόσφυγες επί σκηνής, είμαστε όλοι εμείς, διαχρονικά μάλιστα. Οι δύο τραγωδίες που έρχονται στη συνέχεια και μπερδεύουν τους πρωταγωνιστές μας σε δύο παράλληλες ιστορίες, φαίνεται να είναι η “σκύλα και η χάρυβδή” ή διαφορετικά το “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” που αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητα μας.
Ο θίασος όμως αυτός, έρχεται να μας δώσει μια διαφορετική οπτική σε όλα τούτα, τα αποκαρδιωτικά. Θα μας φέρουν επί σκηνής, με χιούμορ και λίγο σαρκασμό, την κάθαρση και θα μας δείξουν τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία. Εκείνο τον δρόμο, που ονειρευτήκαμε, που οραματιστήκαμε.. Το δρόμο που θα ορίσουμε εμείς και όχι οι “θεοί” ή κάποιοι αυτόκλητοι σωτήρες.

2β
Είναι όλοι νέοι, ορεξάτοι, δημιουργικοί, ταλαντούχοι. Ξετυλίγουν την υποκριτική τους δεινότητα, πάνω σε ένα ευφάνταστο και πανέξυπνο κείμενο, γραμμένο σε έμμετρη μορφή (ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, αν δεν κάνω λάθος), χωρίς να χάνουν ούτε μια λέξη. Με φοβερό χιούμορ και παίζοντας, με κάθε ευκαιρία με το κοινό τους.
Το… “ρεπορτάζ” στα back stage, αποκαλύπτει ότι όλο αυτό έχει αφετηρία την διάθεση για κάτι δημιουργικό, ποιοτικό, μακριά από τα εμπορικά πρότυπα και χωρίς στόχο βέβαια το κέρδος. Να σημειώσω ακόμη, ότι όπως έμαθα ένα μέλος της καταπληκτικής αυτής ομάδας, έκανε μόλις τρεις-τέσσερις πρόβες (λόγω αντικατάστασης)… και όμως κανείς μας δεν το κατάλαβε.
Το τέλος της νύχτας μας βρήκε σε ένα καφενείο με… μπριζολάκια. Τους παρατηρούσα και χαιρόμουν που μόλις είχα γνωρίσει ανθρώπους που έκαναν κάτι τόσο δημιουργικό, για τους ίδιους και για εμάς και επιχειρηματολογούσα για τον… ρόλο που ξεχώρισα!
Έτσι λοιπόν, θυμήθηκα πως είναι το καλό θέατρο…
Ανάμεσα στους διπλούς αυτούς ρόλους…
Ανάμεσα στον Οθέλλο και τη Δυσδαιμόνα…
Ανάμεσα στον Οιδίποδα και την Ιοκάστη…
Μην χάσετε λοιπόν αυτή την εξαιρετική παράσταση…

Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος – Βαγγέλης Τάτσης
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανώλη
Σκηνικά – Κουστούμια: Ανθή Πετρουλάκη
Μουσική: Βασίλης Τσεντούρος
Χορογραφία – Σκηνική Πάλη: Αντιγόνη Σαρρή
Σκηνοθεσία Φωτισμών – VIDEO: Μάρκος Παπαϊωάννου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κάτια Ευστρατίου
Προβολή-επικοινωνία: BrainCo Α.Ε.
Παραγωγή: STAGE ALIVE

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Βαγγέλης Αλεξανδρής
Τάκης Βρανόπουλος
Καλή Δάβρη
Κώστας Ζέκος
Αναστάσης Κολοβός
Αθανασία Κούσουλα
Θανάσης Σταυρόπουλος
Μάρκος Στεφάνου

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ – «ΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ»
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός
2103425637
Πρόσβαση
Λεωφορείο
026, 027, 813, 836, 856, 865, Α16 στάση ΣΙΔΕΡΑ
Μετρό
Μ3 στάση ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Παραστάσεις: Δευτέρα: 19:30 και Τρίτη: 21:00
Τελευταία παράσταση: Τρίτη, 05 Ιανουάριου 2016
Τιμή εισιτηρίου: Γενική Είσοδος: 12,00 Εκπτωτικά: 8,00 (φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι) Ατέλειες: δεκτές

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*