Το ρεμπέτικο είναι εδώ

Untitled-11

Όταν ακούει κανείς τον όρο «ρεμπέτικο» το πρώτο όνομα που έρχεται στο νου, δεν είναι άλλο από αυτό του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη.
Γιατί είναι γεγονός πως ο Μάρκος άφησε βαθύ και αθάνατο αποτύπωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι. Το «χνάρι» αυτό παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο, προκαλώντας και προσκαλώντας όχι μόνο τους μετέπειτα μουσικούς, αλλά και τους απλούς ακροατές να το ακολουθήσουν. Είτε παίζοντας, είτε… χορεύοντας.
Πως θα ήταν λοιπόν δυνατόν ο Στέλιος… να μην «πέσει κάτω απ τη μηλιά».
Είναι εδώ, παρόντας, ήσυχος, ταπεινός… αληθινός ρεμπέτης. Που τόλμησε και συνεχίζει να τολμά και να δισκογραφεί.
Δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη. Λαϊκός μουσικοσυνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Υπήρξε επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών στο πλευρό του πατέρα του Μάρκου, και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.
Εκτός από τη δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης είναι από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα καραντουζένια έγραψε και συνεχίζει να γράφει τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues.
Ο Νοέμβριος τον βρίσκει με τον νέο του δίσκο «Επισκέπτης» στην Κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου…
Ένα δίσκος σε παραγωγή του Σωκράτη Μάλαμα, που τον συνοδεύει πάνω στο «πάλκο» του Σταυρού, και ερμηνεύει και στον νέο δίσκο.
Ξεχωριστοί ερμηνευτές του «Επισκέπτη, είναι ακόμη η Εβελίνα Αγγέλου, ο Κώστας Διαβάτης, η Σοφία Παπάζογλου και ο Μανώλης Πάππος. Οι πρωτότυποι στίχοι των τραγουδιών συνθέτουν ένα πέρασμα από το παρελθόν στο παρόν
«Τα τραγούδια του Στέλιου είναι η φυσική συνέχεια του ρεμπέτικου. Ένα κλωνάρι που έλειπε απ΄ το δένδρο του λαϊκού μας τραγουδιού».
Αν λοιπόν δεν βρεθήκατε έως τώρα, στο μουσικό στέκι του Νέου Κόσμου, έχετε ακόμη μια ευκαιρία, την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, για να τους απολαύσετε…
Ο Στέλιος Βαμβακάρης σε μια συνέντευξή του είχε πει «Ο Μάρκος έριξε το ρύζι… Οι νότες του είναι πειρακτικές, μουρμούρικες, χτυπάνε την καρδιά, μένουν στο αυτί. Το καραντουζένι γεννάει το μουσικό δρόμο σε τέτοια μορφή που έχεις όλο το μπουζούκι ανοικτό, και το δρόμο σπαθί… Εκεί ο παίκτης αγγίζει την ψυχή κι οι νότες σου φανερώνονται την ώρα που παίζεις»… και αυτό θα συμβεί σε όσους βρεθούν στο Σταυρό του Νότου.
Καλή διασκέδαση!

https://www.youtube.com/watch?v=yZDY62_xouk

 

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*