Απαγορεύσεις στο διαδίκτυο και άλλοι δράκοι

privacy

Πολλοί λένε πως τα πράγματα ήταν καλύτερα όταν δεν ξέραμε. Όταν το διαδίκτυο δεν παρείχε σε κάθε έναν από εμάς την δυνατότητα να έχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και στα ψηφιακά αγαθά. Σαν να ζούσαμε δηλαδή στην εποχή των παππούδων μας.
Η NSA δεν θα είχε πρόβλημα να γίνει Μεγάλος Αδελφός, οι ψηφιακοί κολοσσοί δεν θα φοβόντουσαν να αποκαλυφθεί η τεράστια βάση δεδομένων τους για εμάς και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής μουσικής και θεάματος δεν θα έβλεπαν το προϊόν τους σε torrent εβδομάδες πριν κυκλοφορήσει επίσημα.

Όμως το διαδίκτυο είναι γεγονός. Και μέσα σε αυτό κανένα ψηφιακό αγαθό δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικότητα κανενός. Το προσπαθούν καιρό αλλά δεν το καταφέρνουν και πια υπάρχουν και αποδείξεις.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από το Tμήμα Προοδευτικών Τεχνολογικών Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης [1], οι απαγορεύσεις στο διαδίκτυο δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Φαίνεται μάλιστα πως μια προσπάθεια φίμωσης μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της Λερναίας Ύδρας, ενισχύοντας το φαινόμενο.
Η έρευνα, που συντάχτηκε από τους Luis Aguiar, Jörg Claussen και Christian Peukert, περιλαμβάνει πολλές περιπτώσεις πειρατείας όπου μετά την διακοπή λειτουργίας ενός site και την σύλληψη των διαχειριστών δεκάδες άλλα το αντικατέστησαν, την ίδια κιόλας στιγμή.

Όπως είχε πει και ένας φίλος παλιότερα η πειρατεία είναι θέμα αντίληψης. Η καλύτερα μη αντίληψης. Γιατί οι εταιρείες και οι ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων δεν καταλαβαίνουν πως στον ψηφιακό κόσμο δεν μπορούν να πληρώνονται για κάθε αντίγραφο της δουλειάς τους. Η αντιγραφή των bytes δεν είναι αντιγραφή, αλλά κλωνοποίηση και μάλιστα με μηδενικό κόστος. Το πρόβλημα αυτό, που είναι βασικής κατανόησης της αρχιτεκτονικής του ίντερνετκαι των υπολογιστών, επανεμφανίζεται κάθε φορά που «δημιουργοί», «μάνατζερ», «κληρονόμοι» προτείνουν λύση για την είσπραξη όσων «δικαιούνται» ή για «αποζημίωση» τους από την πειρατεία [2].

Σε έναν ιδανικό κόσμο πριν κάποιος μιλήσει ή στυλώσει τα πόδια του ενάντια στο διαφορετικό θα προσπαθούσε πρώτα να το αντιληφθεί. Η πρόοδος έρχεται μέσα από την γνώση, την κατανόηση και τελικά την διαφοροποίηση της αντίληψης. Και το πρώτο βήμα για την γνώση είναι να την ψάξεις… στο διαδίκτυο.

[1] Social Science Research Paper on March 30, 2015:
Online Copyright Enforcement, Consumer Behavior, and Market Structure
[2] Μέχρι να βρεθεί λύση δες και αυτό:
Το Νόμιμο Δικαίωμα σε Δημόσια Εκτέλεση Μουσικής Creative Commons

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*