Ταξίδι αναζήτησης…

δαφνες

Με τι να μοιάζουν οι ζωές των ανθρώπων; Με πελώρια κύματα που ορμούν με λύσσα πάνω στους βράχους; Με ήρεμα ρυάκια που αργοκυλούν μελωδικά μέσα σε δάση; Ή μήπως με οάσεις όπως αυτές στη μέση της ερήμου που σου φαίνονται ότι τις φτάνεις κι όμως κάτι σε κρατάει ολοένα και πιο μακριά;
Η ουσία πρέπει όμως να κρύβεται στο πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες για να ζήσουμε. Για να φτάσεις στα βράχια νιώθεις ένταση, δύναμη, οργή. Για να ακολουθήσεις την ροή της λίμνης είσαι ήρεμος, ήσυχος, ισορροπημένος. Για να αναζητάς κάτι στη μέση της ερήμου είσαι ατίθασος, ασυμβίβαστος.
Για τον Δημήτρη Κεχαϊδη οι άνθρωποι-χαρακτήρες στο θεατρικό του έργο «Δάφνες και Πικροδάφνες» είναι περίεργα λουλούδια…
Θέλουν το δικό τους ρυθμό για ν’ ανθίσουν. Τη δικιά τους ατμόσφαιρα. Ο σημερινός ρυθμός εδώ στην Αθήνα τους «σκοτώνει».
«Ίσως γι’ αυτό εγώ τους ταξιδεύω. Πότε στη Λάρισα, πότε στα Τρίκαλα, πότε στην Τρίπολη. Εκεί που το ποτάμι τρέχει πιο αργά, πιο ανθρώπινα. […] Δεν μπορώ να μην βλέπω με συμπάθεια κάθε πλάσμα που είναι καταδικασμένο να πεθάνει κάποτε. […] Οι ηλικιωμένοι είναι οι άνθρωποι που μ’ ενδιαφέρουν περισσότερο, έχουνε μέλλον μικρό, πλούσιο παρελθόν, ένα πλήθος ανικανοποίητα όνειρα και μπροστά τους το θάνατο. Μ’ ένα λόγο είναι σφαιρικοί, γιατί έχουν περάσει το καμίνι της ζωής, ενώ οι νέοι είναι χαρτί άγραφο. […] Το γράψιμο ενός θεατρικού έργου δεν είναι μια δουλειά όπως τη φαντάζονται: όλο έμπνευση και πάθος, μια εκτόνωση. Ούτε πάλι από την άλλη μεριά μια οργάνωση εγκεφαλική. Είναι ένας σκληρός συνδυασμός και των δύο μαζί. Μια συστολή και μια διαστολή. Ένα θερμό και ένα ψυχρό. Ένα λογικό, που να ’χει μέσα του και το αυθόρμητο και το ενστικτώδες».

Η Εταιρεία ΛΥΚΟΦΩΣ συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και παρουσιάζει το ιστορικό έργο των Δημήτρη Κεχαϊδη & Ελένης Χαβιαρά σε ένα διαφορετικό ανέβασμα από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρή Γκόνη. Μετά τις sold out παραστάσεις σε Κωνσταντινούπολη και Βόρεια Ελλάδα, οι «Δάφνες και Πικροδάφνες» καταφτάνουν από 14 έως 24 Μαΐου και μόνο για 8 παραστάσεις στο Θέατρο Θησείον της Αθήνας.
Το έργο διαδραματίζεται στο «αρχηγείο» τεσσάρων μικροκομματαρχών στην Τρίπολη, σε προεκλογική περίοδο. Το μικροπολιτικό παρασκήνιο, ο παραγοντισμός, η κοτσαμπασίδικη νοοτροπία, ο παλαιοκομματισμός, η μηχανορραφία, οι πελατειακές σχέσεις, οι «λίστες», όλες οι άρρωστες πλευρές του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, καταγράφονται διαχρονικά και ανάγλυφα, όχι μέσα από ιστορικά γεγονότα αλλά μέσα από τους τέσσερις αυτούς μικροπαράγοντες της Ελληνικής Επαρχίας.
Είναι μία «ιστορική» παρτίδα πρέφας, παιγμένη από τέσσερις κλασικούς καφενόβιους πρεφαδόρους, που με μοναδικό πάθος, μαστοριά, πονηριά και καπατσοσύνη πετάνε στο τραπέζι τα ατού και τις μπλόφες τους, ανατρέποντας κάθε λίγο και λιγάκι όλα τα δεδομένα του παιχνιδιού. Οι εθνικοί αγώνες, η αξιοπρέπεια, η τιμή, η φιλία, η εμπιστοσύνη, ο έρωτας μετατρέπονται σε καπίκια και διακυβεύονται. Το έργο καταφέρνει, με εξαιρετική δραματουργική μαεστρία, περνώντας συνεχώς από το ειδικό στο γενικό, να πραγματοποιήσει μια ανάγλυφη χαρτογράφηση της εξουσίας απομυθοποιώντας συγχρόνως την ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Ταυτότητα Παράστασης
Κείμενο: Δημήτρης Κεχαΐδης & Ελένη Χαβιαρά
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Παίζουν: Αλέξανδρος Καλπακίδης, Δημήτρης Κοντός,
Παύλος Σταυρόπουλος, Ανδρέας Τσιαπτσιάδης

Προπώληση: Ticket Services – Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567 | Online: www.ticketservices.gr |
Και στα καταστήματα Forhnet
Δάφνες και Πικροδάφνες

Θησείον
Ένα θέατρο για τις τέχνες

Τουρναβίτου 7, Θησείο | 210 3255444

Επίσημη Πρεμιέρα 15 Μαϊου 2015
8 μόνο παραστάσεις | 14 έως 31 Μαΐου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 | Διάρκεια: 120 λεπτά (με διάλειμμα)

 

https://www.youtube.com/watch?v=RZnMhgGJDeg&feature=youtu.be

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*