Η χαμένη γνώση

 ΒΙΒΛΙΟ

Φαίνεται σαν αδύνατο να ξεφύγουμε από το πολιτικό κλίμα των ημερών.
Σαν τις μέλισσες, γύρω-γύρω, ένας ολόκληρος λαός ασχολείται με ότι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ γράφονται ήδη τα σενάρια και για αυτά που πρόκειται να συμβούν…
Πολιτική όμως «συμβαίνει ή δεν συμβαίνει» και εκτός κεντρικής σκηνής. Έξω από τη Βουλή, τα Μέγαρα, τα υπουργεία…
Συμβαίνει ή δεν συμβαίνει δίπλα μας, γύρω μας, στη δουλειά μας, στη γειτονιά μας…
Αυτή η σκέψη τριγυρνά στο μυαλό μου το τελευταίο διάστημα… με αφορμή την αναζήτηση ενός βιβλιοπωλείου, από την Άνω Γλυφάδα έως την πλατεία της Βούλας, που τελικά βρήκα μερικά χαρτοπωλεία.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή κανένα. Όσα υπήρχαν, έχουν δώσει τη θέση τους σε καφετέριες ή σουβλατζίδικα. Και αυτά που έχουν απομείνει –ως χαρτοπωλεία- σε τίποτα δεν θυμίζουν αυτό που λέμε παραδοσιακό βιβλιοπωλείο.
Αυτό με την έντονη οσμή από χαρτί και μελάνι. Αυτό, όπου σε καλωσορίζουν υπάλληλοι-αναγνώστες-γνώστες λογοτεχνίας, ιστορίας, ποίησης, τέχνης…
Και κάπως έτσι, οι σκέψεις αυτές κορυφώθηκαν απόψε, όπου συμπτωματικά βρέθηκα σε ένα πολυκατάστημα και επιχείρησα να αναζητήσω ένα βιβλίο. Ο ευγενέστατος υπάλληλος, παρέμεινε ανέκφραστος στο άκουσμα του πασίγνωστου συγγραφέα, μου είπε ότι δεν ξέρει αν υπάρχει και ότι θα το ελέγξει στο… σύστημα! Τον ευχαρίστησα και εγώ ευγενικά και αποχώρησα. Ούτως ή άλλως, δεν έφταιγε εκείνος.
Νοιώθω λοιπόν ότι και αυτό είναι θέμα πολιτικής.
Θέμα αρχών και αξιών της κοινωνίας μας.
Θέμα που αφορά την παιδεία και τη γνώση μας.
Θέμα που μας αφορά…

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*