Τα Ηλύσια πεδία του Ολέθρου

Elysium

Αν σου έδινα μια κενή αιωνιότητα, θα έπαυες να νιώθεις; Να αισθάνεσαι; Να αγαπάς;
Στο σχετικά άμεσο μέλλον οι νεκροί ψηφιοποιούνται και ζουν για πάντα μέσα σε ένα εικονικό κοινωνικό δίκτυο, το Elysium (ελληνιστί… Ηλύσια Πεδία). Σκοπός είναι να διατηρηθεί η επαφή τους με τους ζωντανούς. Να ζήσουν για πάντα μέχρι με την σειρά τους και οι ζωντανοί να πάνε εκεί.
Και ενώ αυτό φαντάζει σαν μια υπηρεσία κοινωνικής προσφοράς για ζώντες και νεκρούς, τελικά αποδεικνύεται μια παγίδα με ολέθριες διαστάσεις. Γιατί οι νεκροί δεν αντέχουν μια κούφια αιωνιότητα και γιατί ο αυτοματισμός του ανθρώπου και η ανάγκη του να συνδέει τα πάντα με το ίντερνετ τους δίνει την δυνατότητα να επέμβουν και στον πραγματικό κόσμο.
Προσπαθώ να μην αποκαλύψω πολλά από την πλοκή του Elysium Online, του τελευταίου comic του Ηλία Κυριαζή. Ίσως γιατί έχει σημασία να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις και να τις καταλάβεις. Ίσως γιατί τα ερωτήματα που τίθενται μπορεί να μοιάζουν αφελή ή υπερφιλόδοξα, αλλά κάπου εκεί έξω κάποιος τα λαμβάνει σοβαρά υπόψην και επιχειρεί να τα εφαρμόσει κιόλας.
Ο Ηλίας Κυριαζής είναι εξαιρετικός στο να μετατρέπει ένα comic σε βιβλίο. Δηλαδή να αφήνει τόσες ανάσες ανάμεσα στα καρέ του που να μπορείς εσύ να επεκτείνεις την ιστορία στο μυαλό, να φανταστείς πράγματα και να κρατήσεις κάτι πέρα από την εικόνα. Σε αυτό συμβάλει, εκτός από το εξαιρετικά άρτιό του σκίτσο και η σημασία που δίνει στο σενάριο.
Πολυβραβευμένος από νωρίς, προσπαθεί από την Ελλάδα να καθιερωθεί παγκοσμίως και νομίζω πως το Elysium Online το πετυχαίνει κάπως αυτό. Το comic χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον κόσμο μέσω μιας indiegogo καμπάνιας και αποτελεί αυτοέκδοση. Κάτι που στην Ελλάδα σίγουρα δεν συνηθίζουν οι μεγάλοι συγγραφείς εικονογραφημένων μυθιστορημάτων (graphic novel), αναζητώντας εκδότη σε κάθε comicdom.
Όπως και να έχει το Elysium είναι εκεί έξω, μας κρατά παρέα με τις 96 έγχρωμες σελίδες του μας προετοιμάζει για το μέλλον ξετυλίγοντας ένα ξεχωριστό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας.

Αγοράστε το “Online” από την σελίδα του Ηλία Κυριαζή iliaskyriazis.com

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*