Έλα με ένα βιβλίο

iDEAS 2014_poster

Το εισιτήριο για οποιαδήποτε εκδήλωση είναι, τρόπω τινά, μια έκφραση αξίας. Όταν ένα φεστιβάλ επιλέγει για εισιτήριο ένα βιβλίο, τότε θέτει την λογοτεχνία σαν το κέντρο του κόσμου του και μας προσκαλεί να κάνουμε το ίδιο και εμείς.
Το Festival of iDEAS, που θα πραγματοποιηθεί 22 & 23 Δεκεμβρίου στον χώρο πολιτισμού Beton7, έχει σαν σκοπό να δείξει σε περισσότερο κόσμο, ότι το βιβλίο είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια γραμμένη «σαπουνόπερα», από μια ασχολία αποκλειστικά για τον ελεύθερο χρόνο ή ακόμα και αγγαρεία. Όπως επιμένει ο Δημήτρης Νίκου, συγγραφέας και διοργανωτής του φεστιβάλ στην Ελλάδα «Πρέπει να τους δείξουμε ότι το βιβλίο μπορεί να είναι φορέας ιδεών και μιας άλλης ζωής, καλύτερης και πιο ουσιαστικής».
Στόχος του φεστιβάλ είναι να υποστηρίξει την ελευθερία των ιδεών και την επικοινωνία μέσω της λογοτεχνίας και της ποίησης. Και αυτό το επιτυγχάνει με την ανεξάρτητη διοργάνωσή του από καλλιτέχνες, ομάδες και ακτιβιστές, σε περισσότερα από 10 σημεία του πλανήτη που χρησιμοποιούν το world festival of iDeas σαν κοινή «ομπρέλα».
Όλα ξεκίνησαν δειλά πέρυσι σε λίγες χώρες και φέτος απλώνεται σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί εκδηλώσεις, εκτός από την Ελλάδα, στη Μεγ. Βρετανία, στην Ινδία, στο Πακιστάν, το Νεπάλ, στη Γκάμπια, στην Τουρκία, την ΠΓΔΜ, τη Γεωργία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Παλαιστίνη, την Ουγγαρία και στη Σιγκαπούρη.
Η ιδέα, για την διοργάνωση στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε στον Δημήτρη Νίκου μόλις τον Σεπτέμβριο του 2014. Κατά την διάρκεια του διεθνούς λογοτεχνικού φεστιβάλ LitTour που διοργανώθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας και στο οποίο έλαβε μέρος, γνώρισε τους Geraldine Rose και Sridhar Gowda, εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες που δραστηριοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία και την Ινδία, και ξεκίνησαν το festival of iDEAS το 2013.
Όπως μας εκμυστηρεύτηκε, είχε πάντα την εντύπωση ότι τα περισσότερα λογοτεχνικά φεστιβάλ γίνονται ή τελικά απευθύνονται αποκλειστικά σε ανθρώπους που ήδη είναι μυημένοι αναγνώστες. Μαθαίνοντας περισσότερα για την συγκεκριμένη διοργάνωση, σκέφτηκε πως μπορεί τελικά να υπάρχει τρόπος να απευθυνθεί κάποιος και σε ανθρώπους που δεν έχουν ως συνήθειά τους το διάβασμα, ώστε να έρθουν λίγο πιο κοντά στα… γράμματα. Η φετινή πρώτη διοργάνωση οπότε, αποτελεί μία πρόκληση για εκείνον.
Τι θα έχει όμως το festival of iDEAS;
Αναγνώσεις, «απελευθέρωση» και ανταλλαγή βιβλίων, εκθέσεις, επιλεγμένη μουσική και ραδιοφωνικές συναντήσεις και μια performance βασισμένη στην θεατρική ερμηνεία όχι από ηθοποιούς, αλλά από συγγραφείς.
«Το «Σκλάβοι στις εμπνεύσεις τους» είναι μια πρωτότυπη και απρόβλεπτη θεατρική performance που ούτε καν εμείς ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί» μας λέει γελώντας.
Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε στο dimitrisnikou.gr, ενώ με τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν στο τέλος του διημέρου θα στελεχωθεί η βιβλιοθήκη του συμβουλευτικού σταθμού ΚΕΘΕΑ στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Αχαΐας.
Για την πραγματοποίηση αυτής της λογοτεχνικής γιορτής χρειάστηκε χρόνος, πολλή όρεξη και άνθρωποι που θέλησαν να προσφέρουν τη θετική τους ενέργεια και τη βοήθειά τους για να βγει κάτι καλό. Μέσα σε αυτούς κρύβεται η δυναμική σκηνή των νέων Ελλήνων λογοτεχνών. Συγγραφείς που τολμούν στη φόρμα και στη θεματολογία τους, που αγαπούν τη γλώσσα και έχουν να πουν πολλά. Ενδεικτικά κάποιοι από τους νέους λογοτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Αγγέλα Γαβρίλη, Διονύσης Μαρίνος, Γιώτα Παπαδημακοπούλου και Μικέλα Φερούση.
Επόμενος στόχος των συνδιοργανωτών είναι η γεφύρωση των εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν ήδη αρκετές «ιδέες» ώστε να συνδεθούν με έναν τρόπο οι εκδηλώσεις πρώτα σε γειτονικές χώρες, στέλνοντας και ένα μήνυμα φιλίας και η συνεργασία με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία είναι το επόμενο στοίχημα της ελληνικής διοργάνωσης.
Ευκαιρία λοιπόν, λίγες μόλις μέρες πριν τις γιορτές, να περάσουμε το απόγευμά μας διαβάζοντας, συζητώντας και ανταλλάζοντας βιβλία ενώ απολαμβάνουμε παράλληλα όσα ετοίμασαν για εμάς οι συγγραφείς του festival of iDEAS. Αυτές τις μέρες αγάπης και ειρήνης η λογοτεχνία μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και τα βιβλία μπορούν να είναι τα παράθυρά μας στον κόσμο.

22 & 23 Δεκεμβρίου 2014 από τις 15:00
Beton7 (Πύδνας 7, Αθήνα Βοτανικός)
τηλέφωνο 210 7512625
Είσοδος ελεύθερη με ένα βιβλίο

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*