Τα μαγαζιά ανοιχτά

kyriaki

Χτες δεν ήταν μια συνηθισμένη Κυριακή. Ήταν από αυτές τις επτά όπου τα μαγαζιά ανοίγουν. Από αυτές που άλλοι βλέπουν σαν καταναλωτική ευκαιρία και άλλοι σαν καταπάτηση των εργατικών τους δικαιωμάτων. Ήταν όμως και μια εορταστική Κυριακή, γιατί παρότι πέρσι ίδια μέρα τα μαγαζιά ήταν κλειστά, φέτος αποτελούσε πρόβα τζεναράλε για τις επόμενες δύο με το εορταστικό ωράριο.
Οι βιτρίνες ήταν γεμάτες φωτάκια και ευχές. Έλαμπαν από μακριά και υπόσχονταν την εκπλήρωση κάποιου άπιαστου ονείρου. Τα μαγαζιά γεμάτα με περαστικούς. Οι πωλητές προσπαθούσαν να κάνουν σεφτέ και ο κόσμος προσπέρναγε με ταχύτητα. Λίγα χαμόγελα, κουδούνισμα κερμάτων στην τσέπη και άδεια χέρια. Οι πελάτες ήταν εκεί χωρίς να είναι.
Ο εκπρόσωπος των εμπόρων δήλωσε ότι “η αγοραστική κίνηση θα φανεί όταν ο κόσμος πάρει το δώρο”. Ο πατέρας μου μου θύμισε πως οι περισσότεροι συνταξιούχοι δεν έχουν πια δώρο, ο φίλος μου ο Γιάννης -που είναι για τρίτη χρονιά άνεργος- φέτος πάλι θα κάνει δανεικές γιορτές και το δικό μου δώρο είναι ήδη καπαρωμένο από λογαριασμούς και χρωστούμενα.
Γιατί λοιπόν έπρεπε να γίνει χτες αυτή η πρόβα τζεναράλε; Γιατί οι πωλητές να δουλέψουν τζάμπα, οι έμποροι να αυξήσουν τα πάγια έξοδά τους, ο κόσμος να γεμίσει περισσότερα ανεκπλήρωτα όνειρα και οι οικογένειες να μην μαζευτούν στο σπίτι γύρω από το τραπέζι;
Ποιος και γιατί χάλασε την Κυριακή τόσων ανθρώπων;

2 Σχόλια στο Τα μαγαζιά ανοιχτά

  1. 10 Ειναι οι εργασιμες Κυριακες και 11 αν ανοιξουν στις 28.Οσο για τον αιτιο? Μα ο ιδιος ο κοσμος που περιμενει πια Κυριακη θα ειναι ανοικτα να κανει τα ψωνια του!

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*