Irish stew

IrishStew_Guinness

Ακούς Ιρλανδία και σκέφτεσαι Κέλτες, λειβάδια, river dance, Guinness…
Εγώ τώρα πειράζει που σκέφτομαι παραδοσιακή ιρλανδέζικη κρεατο-σουπίτσα με μαύρη μπύρα και ζεστό ντόπιο ψωμί; Το μυαλό μου στο φαγητό θα μου πεις. Ε, ναι λοιπόν. Γιατί να το αρνηθώ άλλωστε; Αφου η θεωρία μου είναι αλάνθαστη: «Δείξε μου τι τρώει ο λαός, να σου πω ποιος είναι»
Εμ.. αυτό δε λέω τόση ώρα; Παίρνουν το μοσχαράκι που έβοσκε στα καταπράσινα λειβάδια τους, παίρνουν τα φρεσκοκομμένα λαχανικά από τον κήπο τους (αγρότες γαρ) και φυσικά τη Guinness, τη μπύρα που τους ζεσταίνει, τους κάνει να χαλαρώνουν το βράδυ στη παμπ και να γίνονται φιλικοί, αστείοι και πολύ οικείοι.
Έτσι φτιάχνουν μια σούπα που σου βγάζει ακριβώς αυτό… θαλπωρή και οικειότητα. Που τρως και μετά, θες δε θες, γέρνεις πίσω στην καρέκλα σου και χαμογελάς.
Ιρλανδέζικο stew.
Δες τη συνταγή, φτιάξ’ τη και μετά τα ξαναλέμε.

Υλικά:
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
850γρ. Μοσχάρι για σούπα (ποντίκι) κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
5 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
5 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
6 σκελίδες σκόρδο λιωμμένες
2 φλυτζάνια νερό
4 φλυτζάνια ζωμό κρέατος
1 φλυτζάνι μαύρη Ιρλανδέζικη μπύρα (Guinness)
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
6 μεσαίες πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 κοφτές κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κοφτή κουτ. σούπας θυμάρι
Λίγο βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Αλατίστε το κρέας και τσιγαρίστε το σε βαθιά κατσαρόλα. Βάλτε το σκόρδο και τσιγαρίστε το για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το ζωμό κρέατος, τη μπύρα, το νερό, το κρασί, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το θυμάρι. Αφού πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να βράσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σε ένα τηγάνι μαλακώστε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα λαχανικά στο κρέας, αλάτι, πιπέρι και συνεχίστε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά χωρίς καπάκι για περίπου 40 λεπτά.

tip: Σερβίρετε με ζεστό ψωμί ολικής άλεσης και μαύρη μπύρα!

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*