Μετά τον Σνόουντεν, τι;

xaker

Την προηγούμενη Δευτέρα δημοσιεύθηκε μια έρευνα από το Κέντρο Διεθνούς Διακυβέρνησης και Καινοτομίας (CIGI), σε 23.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης αυτής έρευνας, του Καναδικού Κέντρου, το 94% των Γερμανών πολιτών είχε ακούσει για τον διάσημο πληροφοριοδότη, ενώ στην Κένυα το ποσοστό με το ζόρι έφτασε το 14%.
Σε όλο τον κόσμο 60% των ερωτηθέντων ήξερε για τον Σνόουντεν και την αποκάλυψη πως όλοι παρακολουθούμαστε. Μόλις όμως το ένα τρίτο είχε αλλάξει τις συνήθειές του ώστε να προστατευθεί. Σχεδόν δηλαδή 18.500 άνθρωποι αρνήθηκαν να αντιδράσουν σε αυτό που υφίστανται καθημερινά από κυβερνήσεις και παγκόσμιους ιντερνετικούς κολοσσούς.

Αυτή η άρνηση αντίδρασης που μπορεί να οφείλεται; Δεν ξέρουν πώς ή δεν τους ενδιαφέρει; Και η εύλογη ερώτηση: “Είναι δυνατόν μην τους ενδιαφέρει;”
Στην Ελλάδα, όταν μιλάει κάποιος για προστασία των ψηφιακών προσωπικών μας δεδομένων, το μυαλό πάει σε ιούς και trojan, που προσπαθούν άκομψα να καταστρέψουν τον υπολογιστή. Ακόμα, δεν έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μας, τα όσα εμμέσως και αθόρυβα επιτυγχάνουν μεγάλες εταιρείες, με την άνευ όρων παράδοση, της ψηφιακής μας ταυτότητας.
Μήπως όμως, θα έπρεπε να αφήσουμε τον εφησυχασμό με τρία απλά βήματα;

Ενημέρωση – Κατανόηση – Πράξη.
Για την επίτευξη των δύο πρώτων έχουν φτιαχτεί αρκετά sites και forum με πληροφορίες. Ένα από αυτά είναι το skytal.es, μια σελίδα με κείμενα, εγχειρίδια και πρακτικές ασκήσεις στα ελληνικά, όπου ο μέσος χρήστης υπολογιστή μπορεί να καταλάβει την σημαντικότητα των ζητημάτων ψηφιακής ασφάλειας. Εκεί μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για το πως λειτουργεί το διαδίκτυο, πως γίνεται η παρακολούθηση και καταγραφή των πληροφοριών μας και πως αξιοποιείται από αυτούς που την ελέγχουν. Και μετά την μελέτη και κατανόηση, με απλές μεθόδους που μας προτείνουν οι συντάκτες του skytal.es, μπορούμε να θωρακίσουμε την ψηφιακή μας ταυτότητα.

Ο Σνόουντεν αναπολεί στο ντοκιμαντέρ Citizenfour:
«Θυμάμαι πως ήταν το Διαδίκτυο πριν τις παρακολουθήσεις και δεν υπήρξε ποτέ τίποτα στην ιστορία του ανθρώπου σαν αυτό. Θέλω να πω, θα μπορούσαν παιδιά από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο να συζητάνε με ίσους όρους, με ίδιο σεβασμό για τις ιδέες των συνομιλητών τους. […] Και η επαφή αυτή ήταν ελεύθερη και ανεξέλεγκτη.»
Και οι skytal.es μας λένε:
«Καθώς η σημασία της πληροφορίας και των επικοινωνιών εδραιώνεται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα, ένα άλλο φαινόμενο αναδύεται: η κοινωνία της επιτήρησης. Η κοινωνία της επιτήρησης μπορεί να νοηθεί ως η προσπάθεια των κυρίαρχων αυτού του κόσμου να παγιώσουν την εξουσία και τα προνόμιά τους, θέτοντας υπό έλεγχο την επικοινωνία των ανθρώπων.»

Για την αφύπνιση του 100% των χρηστών παγκοσμίως, υπεύθυνος είναι ο Σνόουντεν, η πολιτεία, οι ανεξάρτητοι φορείς, τα ιστολόγια όπως το skytal.es, ο φίλος μας ο χάκερ, ο ακτιβιστής και πάει λέγοντας… Για το τελευταίο όμως βήμα, αυτό της πρακτικής αξιοποίησης των μεθόδων προστασίας μας, υπεύθυνοι είμαστε μόνο εμείς. Γιατί οφείλουμε να μας ενδιαφέρει και τελικά, δεν είναι τόσο δύσκολο να πράξουμε.

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*