Το «δίκαιο» κινητό

τηλεφωνο

Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό. Με κρατά συνεχώς συνδεδεμένη, με ενημερώνει, διαχειρίζεται το πρόγραμμά μου, με φέρνει σε επαφή και με ορίζει. Αποτελεί προέκταση του χεριού μου, αλλά ταυτόχρονα κουβαλά πάνω του το αίμα ενός ανήλικου από τον Κονγκό ή την Κίνα. Εκεί ένοπλες ομάδες ελέγχουν τα μεταλλεία, σκοτώνουν και κακοποιούν τους ανθρώπους που συλλέγουν τα ορυκτά για το κινητό μου και η συναρμολόγηση τους γίνεται από εργάτες, που ζουν στοιβαγμένοι σε λίγα τετραγωνικά και δουλεύουν 20 ώρες την ημέρα για ένα πιάτο φαΐ.
Όταν κατάλαβα λοιπόν, ότι η ανάγκη μου βοηθά κάποιους άλλους να κάνουν κακό και ότι αυτό με κάνει συνένοχο, προσπάθησα να βρω μια λύση. Να απολαμβάνω τα θετικά της χρήσης smart phone, με περισσότερο ηθικούς όρους. Ανακάλυψα μια νέα εταιρεία με έδρα το Άμστερνταμ, η οποία υπόσχεται ένα δίκαιο κινητό ή αλλιώς ένα fair phone.
Η Fairphone, σύμφωνα με το επίσημο site της www.fairphone.com, επιλέγει μεταλλεύματα που εξορύγουν οικογένειες στο Κονγκό και όχι εργάτες της τοπικής μαφίας. Τα σχέδιά της έχουν ανοιχτά πρότυπα και συναρμολογούνται σε εργοστάσια όπου εγγυάται η τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Ακόμα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πλήρως ανακυκλώσιμα και συμβατά με την φύση.
Και αυτό το κινητό “τρέχει” το γνωστό σε όλους μας android, έρχεται με τα ίδια χρόνια εγγύηση και εν τέλει έχει και την ίδια τιμή (€310) με οποιοδήποτε άλλο smartphone στην αγορά. Η εταιρεία έχει πουλήσει ως τώρα 25.000 συσκευές ενώ μόλις πριν λίγους μήνες ολοκλήρωσε την παραγωγή ακόμα 35.000 συσκευών που διατίθενται προς πώληση στο http://shop.fairphone.com.
Σκέφτομαι πως το πρόβλημα των smart phone δεν είναι μόνο η παραγωγή τους, αλλά όλη η λογική του καταναλωτισμού που αντικατοπτρίζουν. Το να αγοράσω μια δίκαιη συσκευή δεν θα σώσει τον κόσμο. Θα σώσει όμως, ίσως ένα-δύο ανθρώπους που συμμετέχουν στην κατασκευή του, θα ευαισθητοποιήσει τον διπλανό μου που δεν σκέφτηκε ποτέ τον κύκλο της παγκόσμιας οικονομικής εκμετάλλευσης και στο τέλος θα σώσει και μένα που θα κοιμάμαι λίγο πιο ήσυχη.

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*