Ποια είμαι εγώ να κρίνω τον Χέρτζοκ;

ζωα

Παρατηρώ μια κότα με ένα μόνο πόδι να τρέχει να σωθεί από μια άλλη που την κυνηγά και την τσιμπάει…
Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αυτή δεν είναι φυσιολογική εικόνα. Δεν μπορεί ένα ζώο να θέλει να πονέσει εσκεμμένα ένα άλλο του είδους τους και μάλιστα κάποιο που είναι ήδη πληγωμένο. Σκέφτομαι πως ο σκηνοθέτης θα έχει κρύψει τροφή στα φτερά της ανάπηρης κότας. Σκέφτομαι πως το έκανε γιατί θέλει κάτι να μας πει και για λίγο ηρεμώ. Η κότα στο τέλος της ταινίας θα είναι καλά.
Ο Χέρτζοκ (Werner Herzog) έχει απασχολήσει πολλές φορές την κοινή γνώμη και τις φιλοζωικές οργανώσεις με το έργο του. Μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου κινηματογράφου αλλά παραμένει ένα σκληρός γερμανός εργοδότης.
Για να φανούν ρεαλιστικές οι ταινίες του και να μεταφέρει στο πανί αυτό που κρύβεται στο ταραγμένο ομολογουμένως κεφάλι του, δεν διστάζει να τραυματίσει ζώα, τεχνικούς και ηθοποιούς. Και ακόμα και στις μέρες μας που οι κανονισμοί γίνονται πιο αυστηροί, ο Χέρτζοκ εξακολουθεί να παρακάμπτει το σύστημα, να γυρνά τις ταινίες του σε τοποθεσίες όπου οι κανόνες απλά δεν ισχύουν και να αποφεύγει να αναφερθεί στην μοίρα των θυμάτων που άφησε πίσω του.
Η κότα που ανέφερα στην αρχή είναι ένα από τα θύματά του στην ταινία “Ακόμα και οι νάνοι γεννήθηκαν μικροί” (Even Dwarfs Started Small). Ένα ακόμα από αυτά είναι ένα γουρουνάκι με τα μικρά του, που φαίνεται να πεθαίνει. Απ’ την άλλη δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πως θύματά του είναι και οι ηθοποιοί, που μέσα στην τρέλα του σεναρίου και την ταραγμένη πιθανά ζωή τους λόγω της ιδιομορφίας τους (είναι νάνοι), σίγουρα θα επηρεάστηκαν. Πόση κακομεταχείριση δικαιολογεί η τέχνη;
Πριν λίγα χρόνια, στην ίδια προβολή, είχα κανονίσει ραντεβού σε ένα φίλο με μια άλλη φίλη κτηνίατρο. Όπως μου είπαν μετά, το ραντεβού ήταν καταστροφικό. Ο φίλος αποθέωνε τον Χέρτζοκ και η φίλη -κτηνίατρος- απλά ήθελε να τον σκοτώσει.
Φυσικά δεύτερο ραντεβού δεν υπήρξε ποτέ.

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*