Παρατηρητής δορυφόρων απ’ το σαλόνι

carusel_0

Το SatNOGS, είναι ένα δίκτυο επίγειων σταθμών που λειτουργεί με τεχνολογία ανοιχτών προτύπων. Σκοπός του δικτύου είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα χαρτογράφησης και επικοινωνίας με τους δορυφόρους που περνάνε ακριβώς από πάνω μας. Αυτή η τόσο “geeky” ιδέα μπορεί να σου φαίνεται αδιάφορη αλλά αν σου πω πως ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά-ειδησεογραφικά site, το Hackaday, την επέλεξε βραβεύοντάς τη με 200.000 δολάρια, κάτι μου λέει πως θα αρχίσεις να δίνεις σημασία.
Το πρότζεκτ ξεκίνησε από μια ομάδα δέκα ανθρώπων, στο Hackerspace της Αθήνας, ένα χώρο αφιερωμένο στο δημιουργικό hacking κώδικα και κατασκευών. Πέρσι μια από τις ομάδες του Hackerspace είχε δημιουργήσει το “Popeye on Mars”. Ένα πρότζεκτ καλλιέργειας σπανακιού στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, το οποίο είχε πάρει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Space Apps Challenge της NASA. Φέτος, στο Hackerspace δημιουργήθηκε το SatNOGS, το οποίο η NASA προσπέρασε, όχι όμως και η παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα.
Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε χάκερς, ας δούμε συνοπτικά, πως λειτουργεί SatNOGS.
Το δίκτυο αποτελείται από επίγειες κεραίες, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να βρίσκουν ποιοι δορυφόροι είναι εντός του οπτικού τους πεδίου, να τους αφουγκράζονται και να καταγράφουν πληροφορίες. Αυτές τις πληροφορίες μπορούν να τις μοιραστούν με όποιον βρίσκεται σε αυτό το δίκτυο. Έτσι με το χαμηλό του κόστος, τη ανοιχτή τεχνολογία στην οποία βασίζεται και την ποικιλία των επιστημονικών πεδίων που αγγίζει, δημιουργεί ένα Παγκόσμιο Δίκτυο Διαχείρισης, όπου πολλοί παρατηρητές συνδεδεμένοι μεταξύ τους μέσω των πολλαπλών επίγειων σταθμών, μπορούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν δορυφόρους από όλο τον κόσμο.
Ποιο είναι όμως το πρακτικό κέρδος της ανθρωπότητας απ” το συγκεκριμένο πρότζεκτ;
Έστω ότι είσαι φοιτητής, επιστήμονας ή απλά ραδιοερασιτέχνης και έχεις στείλει ή πρόκειται να στείλεις έναν δορυφορικό κύβο (cubesat) στο διάστημα. (Ναι, γίνεται κάτι τέτοιο και με πολύ προσιτό κόστος. Λεπτομέρειες θα αναλύσω σε άλλο άρθρο.) Κανονικά για το συγκεκριμένο πείραμα ενδιαφέρεσαι μόνο εσύ. Έχεις έναν μόνο επίγειο σταθμό (στο σπίτι σου) και είσαι σε θέση να λαμβάνεις δεδομένα μόνο όταν ο συγκεκριμένος δορυφόρος είναι σε τροχιά πάνω από σένα και για λίγα λεπτά της ημέρας.
Το SatNOGS σου επιτρέπει να συνεργαστείς με άλλον έναν, τέτοιο περίεργο τύπο, που ως τώρα δεν ενδιαφερόταν για τα δικά σου πειράματα και ούτε εσύ για τα δικά του. Και ενώ δουλεύετε χιλιόμετρα μακριά, μπορείτε μαζί να εκμεταλλευτείτε διπλάσια τον κάθε δορυφόρο, να έχετε δύο σταθμούς που να καταγράφουν για εσάς δεδομένα για διπλάσιο χρόνο. Σκεφτείτε εσείς οι δύο, να γίνετε 50 και να έχετε 50 δορυφορικούς κύβους που στέλνουν διαρκώς δεδομένα σε 50 κεραίες σε όλη την Γη… Κανονικά το να νοικιάσεις μια ραδιοσυχνότητα και να ακούς έναν δορυφόρο κοστίζει πολλές χιλιάδες δολάρια και πρόσβαση σε ερευνητικό εξοπλισμό. Με το SatNOGS όμως το ατομικό κόστος δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ για κάτι που αφορά εκατομμύρια ανθρώπων.
Θα μπορούσε κανείς να πει πως το SatNOGS δημιουργεί ένα κοινωνικό αγαθό και διασφαλίζει την ίση πρόσβαση σε αυτό χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τεχνολογία ανοιχτού κώδικα και προτύπων. Διακόσιες χιλιάδες δολάρια μεταφράζεται σε περίπου 600 επίγειους σταθμούς και η τεχνολογική επανάσταση μόλις ξεκίνησε.

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*