Η “Πύρινη Αλεπού” και η ανεξαρτησία μας

mozilla

Πόσα έχεις πληρώσει για τον περιηγητή που χρησιμοποιείς για να διαβάσεις αυτό το άρθρο;
Πιθανότα «τίποτα».
Αλλά αν έχεις επιλέξει ένα περιηγητή από κάποια μεγάλη εταιρεία λογισμικού, θα τον έχεις πληρώσει πολύ ακριβά.
Το ξέρεις πως ο windows explorer -ο πιο δημοφιλής περιηγητής- αν δεν έχει αγοραστεί, βρίσκεται παράνομα στον υπολογιστή σου; Πράγμα που εν δυνάμει θα σου κοστίσει ένα πιθανό πρόστιμο ή κάποια επισκευή, αν ξαφνικά «κλειδώσει»; Αλλά ακόμα και αν στον χάρισαν -που λέει ο λόγος- ένας περιηγητής μεγάλης εταιρείας (βλέπε explorer, chrome, safari κτλ.) δεν σου παρέχεται ποτέ δωρεάν. Έχει κατασκευαστεί με στόχο να συλλέγει συνεχώς κάθε πιθανή πληροφορία, που εσύ απλόχερα του προσφέρεις, πουλώντας τη συνήθως, σε διαφημιστικές εταιρείες. Δεν είσαι εσύ ο πελάτης. Εσύ είσαι το προϊόν.
Υπάρχει μόνο μία εταιρεία, μόνο ένας φορέας που εδώ και 10 χρόνια υπόσχεται και προσφέρει σε σένα την δυνατότητα περιήγησης στο διαδίκτυο με ασφαλή τρόπο. Υπόσχεται να σε βλέπει σαν αυτόβουλο και ανεξάρτητο ον και όχι σαν ευμετάβλητο καταναλωτή. Υπόσχεται να είναι διαφανής και ανοιχτή προς όλους με σκοπό τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των χρηστών του ίντερνετ.
Ο Mozilla δημιουργήθηκε το 1998 με σκοπό να παρέχει μια ανοιχτή πλατφόρμα σε επιχειρήσεις και χρήστες που λίγο πριν το millenium ανακάλυπταν μαζικά το διαδίκτυο. Οι ιδρυτές υποστήριζαν την αξία της open source τεχνολογίας, δηλαδή του λογισμικού που παρέχεται με ανοιχτό κώδικα, διαθέσιμο να ελεγχθεί, να βελτιωθεί και να εξελιχθεί από όποιον μπορούσε και ήθελε. Η επιλογή τους αυτή, να παρέχουν ελεύθερα (και όχι δωρεάν) το προϊόν τους, βρήκε και βρίσκει τεράστια απήχηση.
Σήμερα ο Mozilla έχει βρει τον τρόπο να κοντράρει στα ίσα άλλους κολοσσούς της τεχνολογίας. Με την διαφορά πως πίσω από το λογότυπό του δεν βρίσκονται μόνο εργαζόμενοι αλλά κυρίως εθελοντές. Άνθρωποι που πιστεύουν στα ιδανικά ενός ασφαλούς και ελεύθερου διαδικτύου. Άνθρωποι που εξασφαλίζουν ότι το μεγαλύτερο προϊόν του Mozilla, ο Firefox, προασπίζει τα διαδικτυακά δικαιώματα κάθε χρήστη του.
Ποιος είπε πως δεν μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε καταναλωτές αλλά και σκεπτόμενα όντα; Ποιος είπε ότι η καθημερινή μας συνήθεια μπροστά από την οθόνη πρέπει να κοστίζει τις ατομικές μας ελευθερίες; Ποιος είπε πως δεν μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο για εμάς;
Μήπως ήρθε η ώρα να επιλέξουμε την ανεξαρτησία μας με ένα απλό download;

Αφήστε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*